Over ons

Blog over zwaar bouwmaterieel

Hallo, mijn naam is Ronnie en ik heb al vele jaren het geluk eigenaar te zijn van een groothandel in deuren. Daarnaast vind ik het interessant om te schrijven over bouw gerelateerde zaken. Deze keer gaat het over zwaar bouwmaterieel. Dit wordt vaak ingezet als er grotere projecten of grote structuren en gebouwen moeten worden neergezet. Je kunt denken aan hijskranen, grondverzetmachines, funderingsmachines, verreikers en torenkranen. In de meeste gevallen worden deze voornamelijk grote machines verhuurd. Koop is veelal te duur voor eenmalig gebruik door de hoofdaannemer van het project. Behalve als deze hoofdaannemer een grote speler is in de bouwwereld. Lees verder in mijn blog alles over zwaar bouwmaterieel. Naar boven

Zoeken

Archief

Recente artikelen

  • De dakbekleding vroeger en nu 9 oktober 2019

    Het dak van uw huis heeft dakbedekking nodig. Dit voorkomt onder andere lekkages, ongewenste dieren en to

  • Ophoogzand 20 juni 2018

    Ophoogzand Zand komt in verschillende types. Zand voor gebruik in een tuin is weer anders dan bijvoorbeel

  • Industriele productietechnieken 12 mei 2017

    Spuitgieten is een techniek die hoofdzakelijk wordt gebruikt in de kunststofverwerkende industrie. De met

Blog over zwaar bouwmaterieel

De dakbekleding vroeger en nu

by Clayton May

Het dak van uw huis heeft dakbedekking nodig. Dit voorkomt onder andere lekkages, ongewenste dieren en tocht. Maar welke dakbedekking producten zijn waar geschikt voor en welke voor-en nadelen hebben deze? In dit artikel wordt hier dieper op ingegaan en wordt er het een en ander verteld over de geschiedenis van dakbekleding en dakbedekking producten.

Een stukje geschiedenis

Dakbedekking is al erg oud. De eerste en oudste dakbedekkingen waren gemaakt van dierenhuiden. In dit opzicht ontwikkelden de Romeinen bijvoorbeeld al bakstenen en dakpannen. Platte daken werden vroeger echter niet gewaardeerd. Dit kwam door het materiaal genaamd mastiek. Mastiek wordt bijvoorbeeld door hoge temperaturen en ultraviolette straling haast vloeibaar. Ook werd de kans op lekkages groter en werd later ook bekend dat mastiek slecht is voor de gezondheid. Dit veroorzaakte veel problemen en daarom was een plat dak niet gewenst.

Bitumen

Vanaf de jaren 80 kwam het materiaal bitum. Bij dit materiaal zijn de laatstgenoemde nadelen minder. Bitum wordt ook wel teer genoemd, maar wordt toch anders gewonnen. Ook komt deze verwarring voort uit het feit dat er in Noord-Amerika, tegen Bitumen, 'asphalt' of 'asphalt cement' wordt gezegd. Afalt in Nederland bestaat tegenwoordig niet meer uit teer. Verder heeft bitum de eigenschappen van een vaste stof. Het is een op aardolie gebaseerde substantie.

Dakbedekking producten

Naast Bitum zijn er ook nog andere materialen die vandaag de dag gebruikt worden. De materialen of producten die je kunt gebruiken voor het bedekken van het dak zijn onder andere


Kunststof
Glas
Stro
Riet

Voor- en nadelen van materialen

Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is het voordeel bij riet en stro dat het goed isoleert. Daarbij is het ook nog eens licht van gewicht. Echter: het brandt beide wel snel en is het niet verstandig om je op het dak te begeven. Kunststof is relatief goedkoop en geeft een moderne uitstraling. Het nadeel van kunststof is dan wel weer dat het leggen ervan veel tijd kost en dat de flexibiliteit vermindert naarmate het materiaal ouder wordt. Bij glas heb je het voordeel dat het erg duurzaam is en niet snel veroudert. Daarbij is glas ook nog eens geluiddempend. Bedenk je wel dat glas erg zwaar en breekbaar is. Ook heb je bij glas minder privacy. Op basis van wat je belangrijk vindt, kun je dus je keuze maken.

Zoals je dus ziet, is het niet in een zin samen te vatten welke dakbedekking product je het beste kunt nemen. Wel mag het maar al te duidelijk zijn dat sinds de mensheid bestaat, een fatsoenlijk dak boven het hoofd hebben een basisbehoefte is.

Delen