Over ons

Blog over zwaar bouwmaterieel

Hallo, mijn naam is Ronnie en ik heb al vele jaren het geluk eigenaar te zijn van een groothandel in deuren. Daarnaast vind ik het interessant om te schrijven over bouw gerelateerde zaken. Deze keer gaat het over zwaar bouwmaterieel. Dit wordt vaak ingezet als er grotere projecten of grote structuren en gebouwen moeten worden neergezet. Je kunt denken aan hijskranen, grondverzetmachines, funderingsmachines, verreikers en torenkranen. In de meeste gevallen worden deze voornamelijk grote machines verhuurd. Koop is veelal te duur voor eenmalig gebruik door de hoofdaannemer van het project. Behalve als deze hoofdaannemer een grote speler is in de bouwwereld. Lees verder in mijn blog alles over zwaar bouwmaterieel. Naar boven

Zoeken

Archief

Recente artikelen

  • Ophoogzand 20 juni 2018

    Ophoogzand Zand komt in verschillende types. Zand voor gebruik in een tuin is weer anders dan bijvoorbeel

  • Industriele productietechnieken 12 mei 2017

    Spuitgieten is een techniek die hoofdzakelijk wordt gebruikt in de kunststofverwerkende industrie. De met

Blog over zwaar bouwmaterieel

Industriele productietechnieken

by Clayton May

Spuitgieten is een techniek die hoofdzakelijk wordt gebruikt in de kunststofverwerkende industrie. De methode van het kunststof spuitgieten wordt toegepast door gebruikt te maken van een spuitgietmachine, kunststofmateriaal en een vorm of mal. De spuitgietvorm wordt onder druk geïnjecteerd met verwarmde kunststof die vloeibaar wordt door verhitting. Na afkoeling wordt het werkstuk verwijderd uit de mal. De holten in de gietvorm bepalen de vorm, de oppervlakte en het gewicht van het geproduceerde stuk. Het gewicht kan variëren van enkele gram tot meer dan 150 kilogram. Deze werkwijze maakt het mogelijk om onderdelen voor elektrotoestellen, speelgoed, de auto-industrie, enzovoort in grote hoeveelheid en goedkoop te produceren. Een mal voor een onderdeel kan van enkele duizenden tot zelfs miljoenen keren gebruikt worden. Kunststof spuitgieten is een van de meest gebruikte methodes voor massaproductie van kunststof onderdelen voor alle mogelijke toepassingen.


Het verloop van het gietproces

Voor het kunststof spuitgieten kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Deze kunnen ingedeeld worden in thermoplasten, thermoharders en elastomeren. Het gebruik van thermoplasten is de meest gebruikte methode. Daarom bespreken we verder het verloop van het gietproces met thermoplasten. Het spuitgieten van thermoharders en elastomeren is in grote lijnen hetzelfde, het verschilt voornamelijk in het instellen van een aantal parameters zoals de temperatuur, de duur van de afkoeling enzovoort.


Het instellen van de spuitgietmachine

De injectie-eenheid van de spuitgietmachine bestaat hoofdzakelijk uit een horizontale cilinder waarin een schroef kan roteren en axiaal verplaatsbaar is. Aan het uiteinde bevindt zich een trechter voor het toevoegen van de kunststofkorrels. Het belangrijkste is het plaatsen van matrijs die uit twee helften bestaat. De helften worden op twee platen gemonteerd. De ene helft staat aan de zijde van het mondstuk van de spuiteenheid. Eenmaal de matrijs geplaatst en de juiste parameters ingesteld zijn kan het spuitgieten starten.


Toevoegen van het kunststof materiaal

Het thermoplastisch materiaal wordt in korrelvorm in de machine gebracht en gaat via de roterende schroef naar het schroefpunt. Daar wordt het materiaal verwarmd waarbij zich een dynamische druk opbouwt. Eenmaal er genoeg materiaal is verzameld voor het te produceren werkstuk is de machine klaar voor de volgende stap, het injecteren.


Het injecteren

In de injectiefase wordt het injectiepunt verplaatst naar de klemeenheid, waar de matrijs geplaatst is. De gesmolten kunststof wordt onder hoge druk, tussen 500 en 2000 bar, door het mondstuk in de giettrechter gedrukt. Via de trechter vloeit de warme kunststof in de holtes van de matrijs. Een terugslagklep verhindert terugstromen in de richting van de trechter. Tijdens het injecteren wordt de wand van de matrijs onmiddellijk gekoeld zodat de buitenkant van het werkstuk onmiddellijk stolt. Door de injectiesnelheid blijft de vloeibaarheid van de kunststof gegarandeerd tijdens het verder vullen van de vorm.


De afkoeling en het uitwerpen

De koeling van het materiaal zou volumekrimp kunnen veroorzaken. Om dit te compenseren wordt de druk verlaagd na het vullen van de mal, zodat het materiaal nog even kan blijven stromen tot alle holtes gevuld zijn. Nadat het materiaal in de matrijs gekoeld is tot in de kern zal het werkstuk uitgeworpen worden door de spuitgietmachine. Na de verwijdering uit de vorm wordt de gietvorm opnieuw gesloten en begint de cyclus opnieuw. Het volledige proces duurt van enkele seconden tot maximum 2 minuten, afhankelijke van de complexiteit en de wanddikte van het te realiseren onderdeel.

Bent u benieuwd naar een bedrijf dat kunststof spuitgieten toepast voor de productie van kunststof? Kijk dan op de site van De Jong & Maaskant te Haarlem.

Delen